Начало +359 888 975 886
блог хедър
landmarks

Пътеводител за забележителностите в Пловдив

забележителности в пловдив

Опознаването на Пловдив не е просто чудесно туристическо изживяване, това е спомен, който може да промени живота ви по един добър начин завинаги...Защо ли?

Като изключителна страна на кръстопът между Европа и Азия, България е уникално място с богата култура, която смесва тракийско, древногръцко, византийско и римско влияние. Тези различни цивилизации са оставили своите знаци, сртефакти, символи и обичаи в различни региони на страната, но когато става въпрос за място, което съчетава всичко това, ние моментално посочваме град Пловдив.

Не само заради това, или защото той е Европейска столица на културата през 2019 година, но и защото Пловдив притежава релаксираща, дълбока атмосфера като никой друг град в България, ние сме го поставили точно до столицата на България, София, като наша първа и топ дестинация за посещаване от туристите. Тук е моментът да ви напомним, че нашите обиколки и аудио устройства, както и нашите специално пригодени устройства за разглеждане на забележителности са на ваше разположение и в Пловдив.
Ето тук е моментът да ви напомним, че всички наши обиколки и аудио устройства за разгелждане на забележителностите са на разположение в Пловдив.

Обикновено е трудно да се говори за Пловдив. Без значение колко удивителен блогър или екскурзовод сте, в повечето случаи описанието на града с думи или снимки изглежда никога не е достатъчно. Трябва да усетите атмосферата на града, да зърнете поне една усмивка сред тълпите от пловдивчани, да се разходите из прекрасната градска среда, за да опознаете града. Следователно, без значение колко пъти сте били в Пловдив, не забравяйте, че винаги ще има нещо ново, интересно, мистериозно, което ще ви удиви когато се върнете.

От друга страна обаче, наш дълг е да ви насочим за предстоящото ви вълнуващо пътешествие до Пловдив. Точно затова бихме искали да ви предложим подробен пътеводител за Пловдив, който трябва да прочетете задължително. Понадолу ще намерите някои от най- добрите забележителности и атракции, които да включите в списъка си:

1. Римският стадион е един от най-запомнящите се древни забележителности в Пловдив. Датиращ от времето на Адриан през II в., стадионът има огромен капацитет за 30 000 зрители, но едно от най-любопитните неща в атракцията е един от тунелите, през който състезателите са влизали на стадиона. В наши дни тази част не само може да бъде видяна, но е и най-запазена. Ето още един любопитен факт за Римския стадион в Пловдив – наскоро е открит един „рекламен камък“, който е уникален с факта, че обявява гладиаторска битка в града.

2. Цар Симеонова градина е една от най-емблематичните обществени градини в центъра на Пловдив. Тук е мястото, където вековната зеленина позволява на сянката да охлажда най-горещите дни на годината (между другото, Пловдив е един от най-горещите градове в страната) и среща социални и културни събития, обгръща няколко детски площадки и изпълнява ролята. на заслон за местния пеещ фонтан. Фонтанът, между другото, е наскоро реновиран с невероятни нови декори, мигащи ефекти и много релаксиращи зони, включително цяла зона за игра на деца за деца.

3. Ето още един античен, блестящ и уникален исторически паметник, който е символ на Пловдив – Античният театър. Със своя голям капацитет от 7000 зрители той все още е домакин на най-големите културни, социални, музикални и други представления на живо в Пловдив. Театърът е бил преоткрит едва през 70-те години, след като на хълма е имало свлачище. Днес Античният театър в Пловдив, между другото, все още се оценява като един от най-непокътнатите театри от древногръцката цивилизация. Няма как в списъка за разглеждане на Пловдив, Античния театър да не е включен в програмата.

4. В Пловдив няма нещо по – емблематично и възвишено от Стария град. Той е отделен от модерната централна част на града и през годините винаги е бил един от най –обичаните за туристите в Пловдив. Старият град е напълно пешеходна зона, която ще разпознаете по тесните малки калдъръмени улички. Тук ще видите традиционните домове, в които българите са живели в периода между 18 и 20 век. Някои от тези къщи не само са забележителни шедьоври на архитектурата, но и мини – музеи, посветени на специфични традиционни занаяти или почетни хора от старото, но златно време на Възраждането.

5. Ако тези древни времена, тайнствени останки и стари артефакти превземат разходката ви из забележителностите в Пловдив, направете културна пауза в художествената галерия и музея на Филипополис. Разгледайте прекрасния му старинен интериор, който смесва античното обзавеждане с емблематичните картини на известни български художници. Едно от любимите ни неща на това място е масивният издълбан дървен таван на сградата във формата на слънце.

6. Арт зоната Капана не е просто място, което трябва да включите обиколката си в Пловдив, но ще усетите, че изкуството живее тук. Всеки ден се въздражда нов стар занаят или се ражда нова творческа модерна идея, кауза или продукт. Между другото, кварталът се намира в централната част на града и лесно можете да го намерите. Ако се чудите какво означава името на този квартал, започнете да мислите като истински местен( вие сте страстен любител на загасъчните и красиви неща в живота, всички хора в Пловдив са еднакви). На български „Капана“ означава „клопка“. Според легендата името идва от начина, по който всичките му улици се пресичат, сменят посоката си или са задънени улици. Щом влезете, всички казват така, трудно е да се измъкнете. И все пак, както вече споменахме, днес Капана е очарователен, уникален квартал на икуството, изпълнен със заначтчийски магазини за художествени продукти, ателиета, бирарии и домакин на множество фестивали през цялата година.

7. Гребният канал е най-голямата атракция, която ще бъде посочена ако попитате за такова възвишено място в града, всеки човек, който живее тук цял живот или малко по-малко (трудно е да не се нарича човек от Пловдив, ако сте живели тук само за 5 години, градът ви напълно “осинови”). Наистина, това е най-предпочитаното място от местните жители през уикенда за разходки, за работни срещи и др. Междувременно каналът все още се използва за спортни събития. За съжаление, обаче, близкият зоопарк все още се обновява.

8. Като говорим за зоологическата градина, тя трябва да бъде първо място, което да включите в плана за разглеждане на Пловдив с децата, нали? Не се притеснявайте, вместо това можете да замените зоологическата градина с по-уникално изживяване - пътуване с детската железница. Това е мини влак, който с автентично 20-минутно пътуване ще ви покаже най- високите тепета на града.

9. Последно, но не по важност, дори не си помисляйте да пропуснете да дегустирате някое от най-автентичните местни ястия. Пловдив е гастрономичен дом и без значение колко красиви и изглеждаши като модели са жените тук, местните хора уважават вкусната храна. Силно ви препоръчваме да опитате някои от емблематичните национални ястия в Пловдив - като гювеч, зелеви сарми, супа от шкембе или нещо неизвестно като име в менюто, когато сте в ресторант в Пловдив!