Начало +359 888 975 886

Розова долина: гид и места. Българска роза и розово масло Казанлък

Вземете пътеводител в pdf файл, който съдържа полезна информация и спестява много време за самостоятелно пътуване до Долината на розите в България!

Точни локации на най-добрите полета в Розова долина

Места, където можете да закупите най-интересните сувенири на базата на розово масло

Още места и локации, които трябва да посетите в този регион

Полезни съвети

Audio Guide Audio Guide Audio Guide Audio Guide

Ако искате не само да видите красотата на Розовата долина на България със собствените си очи, но и да вдишате неповторимия аромат на цветното великолепие, ние сме ви подготвили специален пътеводител. Той ще ви помогне да се насладите напълно на незабравимо пътуване до едно от най-красивите места на планетата. Пътеводителят с готов маршрут ви позволява да започнете самостоятелно пътуване от различни градове в България: София, Пловдив, Бургас, Варна и др.

Долината на розите е популярна туристическа дестинация в България, така че транспортната инфраструктура (железопътни и автобусни линии) е добре развита. Директно до розовите поля може да се стигне с туристически автобус.

Локации с полета от рози

10 ЛЕВА

Цена: 10 лв.
долината на розите

Какво ще откриете в гайда?

Готов маршрут с точни локации в pdf файл, който ще получите на имейл, за да можете да направите обиколката сами, със собствено темпо.
Със закупуването на ръководство ще получите цялата необходима и полезна информация за самостоятелен туризъм:

 • точна геолокация на различни полета в Розовата долина;
 • списък с местата, където можете да закупите най-интересните сувенири, произведени от розово масло (заедно с цени);
 • полезни съвети за посещение на определени места.

Готовият пътеводител спестява много време, тъй като няма нужда да търсите информация в интернет.

Къде е розовата долина в България

Долината на розите е почти в самия център на България. Обширните полета тръгват от подножието на Стара планина и достигат до Средна гора. Намират се на надморска височина над 300 м и не могат да бъдат обхванати с поглед, тъй като продължават десетки километри в далечината.

От съвсем малко български селце, Казанлък се е превърнал в най-уханния регион на страната, който в момента е и най-големият доставчик на розова есенция в света. Казанлъшката роза, от която се произвежда най-доброто розово масло в света, е получила името си от този край. Розовите листа се преработват тук, на място, защото цветята не понасят добре далечно транспортиране. Общата територия на Розовата долина днес включва ниви в Карлово, Стрелча, Павел баня, Нова Загора.

видео за българска роза в Казанлък

Какво ще запомните за екскурзията до долината на розите

Препоръчваме да посетите Розовата долина от 20 май до 20 юни, когато розата започва да цъфти. Точно по това време в България пъстрите цветове се берат и се произвежда розово масло, а околностите на Казанлък са потопени в невероятни багри и аромати. Розовата долина се помни от пътешествениците цял живот, защото:

 • По време на розобера се провежда традиционният ежегоден фестивал Празник на розата, по време на който се избира красиво момиче за Царица на розите. Този пъстър фестивал на цветята включва много събития и майсторски класове по национално творчество.
 • Розовите пъпки за производство се берат с капки роса, така че обичайната работа по прибиране на реколтата се извършва от 4:00 до 10:00 часа. Специално за туристите, които искат лично да участват в този процес, е разработен традиционен национален ритуал за бране на цветя, който се провежда само в почивните дни.
 • След като наберете роза, можете да посетите местна фабрика и да наблюдавате процеса на производство на розово масло.
 • По време на Празника на розата има панаири и фотоизложби.
 • Изпълнения на фолклорни групи и празничен карнавал създават ярка атмосфера, пресъздаваща националните традиции.
 • Гостите са винаги добре дошли в Музея на розата към Научноизследователския институт по розата и ароматните растения в Казанлък. Тук можете да се запознаете с всички инструменти (а те са много), които се използват при събирането на рози и производството на розово масло.
 • В град Павел баня можете да посетите СПА центрове, минерални бани и балнеосанаториуми.
 • В Долината на розите винаги можете да закупите парфюми, тоалетна розова вода, кремове, масла и други парфюмерийни и козметични продукти с добавка на оригинално розово масло.

Ако искате неповторимо преживяване, което да помните цял живот, посетете Розовата долина по време на розобера. Ще можете да се насладите и на красиви планински водопади, паркове и езера, ще вдишате невероятния аромат на приказните български рози, а готовият пътеводител на Розовата долина ще ви помогне да преживеете само приятни емоции.

Copyright © 2023

Този Гайд не е предназначен за търговска употреба (включително за целите на организиране на обиколки с авторски права). Всички опити за нарушаване на авторски права ще бъдат разглеждани съгласно Закона за авторското право на Европейския съюз и ще доведат до подходящи санкции.