Начало English Русский

Рилски манастир в България

Най-популярното място в България, което е и най-често посещавано от чуждестранни туристи, е Рилският манастир. По-удобно е да го разгледате и да се запознаете с местните забележителности, като използвате аудиогид. Той ще ви разкаже уникални факти за историята на манастира и живота на отшелника Йоан, които няма да намерите в интернет.

Можете да слушате нашия аудиогид за Рилския манастир в България на телефона си избирайки удобен за вас език. За целта трябва да имате достъп до интернет и слушалки.

Заедно със записите, на вашия имейл ще бъде изпратена карта, за да можете лесно да се ориентирате в манастира.

Можете да прекъснете обиколката по всяко време, например за да похапнете в местно заведение и да опитате прочутите хрупкави мекици, обилно поръсени с пудра захар.

1,5 ч.

Езици

Рилски манастир

Как да закупите аудиогид

Можете да слушате нашия аудиогид на телефона си със слушалки. Просто купете записа, включете го по време на обиколката и се насладете на вълнуващата история за това как е създаден храмът и защо Рилският манастир е включен в Регистъра на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Как да закупите аудиогид:

 • Изберете език
 • Изберете датата на посещението в календара
 • Направете плащане
 • Ще получите линк на своя имейл с достъп до аудио файловете и карта на територията на манастира

Връзката ще стане активна в определения ден и в рамките на 24 часа ще можете да слушате записите, като имате възможност да избирате между седем популярни езика.

слушайте фрагменти от записа

BG ВЪТРЕШНИЯТ ДВОР НА МАНАСТИРА:

BG ВЪТРЕШНИЯТ ДВОР НА МАНАСТИРА

RUS ВНУТРЕННИЙ ДВОР МОНАСТЫРЯ:

RUS ВНУТРЕННИЙ ДВОР МОНАСТЫРЯ

ENG THE INTERNAL YARD OF THE MONASTERY:

ENG THE INTERNAL YARD OF THE MONASTERY

ESP EL PATIO INTERNO DEL MONASTERIO:

ESP EL PATIO INTERNO DEL MONASTERIO

ITA IL CORTILE INTERNO DEL MONASTERO:

ITA IL CORTILE INTERNO DEL MONASTERO

FRA COUR INTERIEURE DU MONASTERE:

FRA COUR INTERIEURE DU MONASTERE

DE INNENHOF DES KLOSTERS:

DE INNENHOF DES KLOSTERS

Как да стигнете до Рилския манастир

За да видите това забележително място, трябва да изминете 117 км южно от София, до долината на Рилска река. Там, в северозападната част на планинската верига, на 1150 м надморска височина, се намира Рилския манастир, един от най-старите паметници на българската култура.

Как да стигнете от София доРилския манастир

Можете да стигнете до Рилския манастир от София с автобус. Той тръгва всеки ден в 10:20 ч. от автогара „Запад“, кв. Овча купел (цената на билета е 11 лв.). Обратно от Рилския манастир автобусът потегля в 15:00 ч.

За пътуващите с личен автомобил е осигурен платен паркинг в близост до манастира. Между другото, можете да резервирате нощувка в малкия хотел на територията на манастира и да удължите достъпа до аудиогида на уебсайта до 72 часа (срещу допълнително заплащане).

Атракции и музеи на територията на комплекса

Пещерата на свети Йоан Рилски

Ако имате време, непременно посетете пещерата на свети Йоан Рилски, където той е живял в уединение дълги години. Намира се на около 3 км от основната територия на манастира. В пещерата, върху каменно легло, ще видите множество икони, оставени тук от поклонници. Много посетители оставят и бележки с молби за здраве на своите близки.

Има поверие, че ако се проврете през тесния отвор на горния вход на пещерата, ще се очистите от лошите помисли.

Църковно-исторически музей и други музеи

Нашият аудиогид ще ви разкрие най-интересните тайни и малко известни факти за експонатите в петте действащи музея, които можете да посетите на територията на комплекса: Църковно-исторически музей, Иконна галерия, Манастирско стопанство, Средновековна Хрельова кула, Етнографски музей. Посещението на един музей струва 2,5 евро, а за 8 евро можете да закупите комбиниран билет за всички експозиции. Ако искате да посетите монашеската килия, свържете се с уредника на музея.

Мощите на Йоан Рилски и Чудотворната икона

На територията на манастира се намира съборната църква, в която са положени мощите на светецът Йоан Рилски, небесният покровител на българския народ. Ще ги откриете в близост до иконостаса, под виненочервено покритие, извезано със злато.

В същия храм се съхранява и основната ценност на Рилския манастир – Чудотворната икона на Богородица Осеновска, известна в България като Св. Богородица „Осеновица“. Това е най-древната светиня на Българската православна църква и изследователите с увереност я датират през XII век.

Рафаилов кръст

В Църковно-историческия музей на Рилския манастир се намира и най-впечатляващият му експонат – Рафаиловият кръст. Монахът Рафаил сътворил истинско чудо от едно парче чемшир, като е изваял на кръста 100 библейски сцени и 600 миниатюрни фигури.

По избор записът е валиден от 24 до 72 часа от началната дата.

Февруари 2023
 • ПОН
 • ВТО
 • СРЯ
 • ЧЕТ
 • ПЕТ
 • СЪБ
 • НЕД
Избери билет *

Цена:

0.00

лв.