Начало +359 888 975 886

Рилски манастир в България

Аудиогид моментално се отваря на нашия уебсайт!

Без изтегляния!

Интернет консумация минимален, до 70 MB

Изберете датата на обиколката от календара. След плащане на имейла ви ще бъде изпратен линк с достъп до аудио файлове и маршрутна карта.В деня, който изберете, аудио файловете ще станат активни.

Audio Guide Audio Guide Audio Guide Audio Guide Audio Guide

Най-популярното място в България, което е и най-често посещавано от чуждестранни туристи, е Рилският манастир. По-удобно е да го разгледате и да се запознаете с местните забележителности, като използвате аудиогид. Той ще ви разкаже уникални факти за историята на манастира и живота на отшелника Йоан, които няма да намерите в интернет.

Можете да слушате нашия аудиогид за Рилския манастир в България на телефона си избирайки удобен за вас език. За целта трябва да имате достъп до интернет и слушалки. В Рилския манастир има устойчива мобилна връзка.

Цена: 10 лева / 5 €

 • "Аудиогид за 8 обекта + Аудиозаписи в 5 музея + Карта на територията на манастира"
1,5 ч.

Езици

рилски-манастир

Как да закупите аудиогид

Можете да слушате нашия аудиогид на телефона си със слушалки. Просто купете записа, включете го по време на обиколката и се насладете на вълнуващата история за това как е създаден храмът и защо Рилският манастир е включен в Регистъра на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Как да закупите аудиогид:

 • Изберете език
 • Изберете датата на посещението в календара
 • Направете плащане
 • Ще получите линк на своя имейл с достъп до аудио файловете и карта на територията на манастира

Връзката ще стане активна в определения ден и в рамките на 24 часа ще можете да слушате записите, като имате възможност да избирате между седем популярни езика.

Заедно със записите, на вашия имейл ще бъде изпратена карта, за да можете лесно да се ориентирате в манастира.

Можете да прекъснете обиколката по всяко време, например за да похапнете в местно заведение и да опитате прочутите хрупкави мекици, обилно поръсени с пудра захар.

слушайте фрагменти от записа

BG ВЪТРЕШНИЯТ ДВОР НА МАНАСТИРА :

BG ВЪТРЕШНИЯТ ДВОР НА МАНАСТИРА

RUS ВНУТРЕННИЙ ДВОР МОНАСТЫРЯ:

RUS ВНУТРЕННИЙ ДВОР МОНАСТЫРЯ

ENG THE INTERNAL YARD OF THE MONASTERY:

ENG THE INTERNAL YARD OF THE MONASTERY

ESP EL PATIO INTERNO DEL MONASTERIO:

ESP EL PATIO INTERNO DEL MONASTERIO

ITA IL CORTILE INTERNO DEL MONASTERO:

ITA IL CORTILE INTERNO DEL MONASTERO

DE INNENHOF DES KLOSTERS:

DE INNENHOF DES KLOSTERS

FRA COUR INTERIEURE DU MONASTERE:

FRA COUR INTERIEURE DU MONASTERE

Как да стигнете до Рилския манастир

За да видите това забележително място, трябва да изминете 117 км южно от София, до долината на Рилска река. Там, в северозападната част на планинската верига, на 1150 м надморска височина, се намира Рилския манастир, един от най-старите паметници на българската култура.

Как да стигнете от София до Рилския манастир

Можете да стигнете до Рилския манастир от София с автобус. Той тръгва всеки ден в 10:20 ч. от автогара „Запад“, кв. Овча купел (цената на билета е 11 лв.). Обратно от Рилския манастир автобусът потегля в 15:00 ч.

За пътуващите с личен автомобил е осигурен платен паркинг в близост до манастира. Между другото, можете да резервирате нощувка в малкия хотел на територията на манастира и да удължите достъпа до аудиогида на уебсайта до 72 часа (срещу допълнително заплащане).

Рилски манастир какво да видим?

Пещерата на свети Йоан Рилски

Ако имате време, непременно посетете пещерата на свети Йоан Рилски, където той е живял в уединение дълги години. Намира се на около 3 км от основната територия на манастира. В пещерата, върху каменно легло, ще видите множество икони, оставени тук от поклонници. Много посетители оставят и бележки с молби за здраве на своите близки.

Има поверие, че ако се проврете през тесния отвор на горния вход на пещерата, ще се очистите от лошите помисли.

Църковно-исторически музей и други музеи

Нашият аудиогид ще ви разкрие най-интересните тайни и малко известни факти за експонатите в петте действащи музея, които можете да посетите на територията на комплекса: Църковно-исторически музей, Иконна галерия, Манастирско стопанство, Средновековна Хрельова кула, Етнографски музей. Посещението на един музей струва 2,5 евро, а за 8 евро можете да закупите комбиниран билет за всички експозиции. Ако искате да посетите монашеската килия, свържете се с уредника на музея.

Мощите на Йоан Рилски и Чудотворната икона

На територията на манастира се намира съборната църква, в която са положени мощите на светецът Йоан Рилски, небесният покровител на българския народ. Ще ги откриете в близост до иконостаса, под виненочервено покритие, извезано със злато.

В същия храм се съхранява и основната ценност на Рилския манастир – Чудотворната икона на Богородица Осеновска, известна в България като Св. Богородица „Осеновица“. Това е най-древната светиня на Българската православна църква и изследователите с увереност я датират през XII век.

Рафаилов кръст

В Църковно-историческия музей на Рилския манастир се намира и най-впечатляващият му експонат – Рафаиловият кръст. Монахът Рафаил сътворил истинско чудо от едно парче чемшир, като е изваял на кръста 100 библейски сцени и 600 миниатюрни фигури.

Други наши предложения

По избор записът е валиден от 24 до 72 часа от началната дата.

Изберете дата
Юли 2024
 • ПОН
 • ВТО
 • СРЯ
 • ЧЕТ
 • ПЕТ
 • СЪБ
 • НЕД
Изберете език
Избери език *
Попълнете полето
Попълнете полето
Избери билет *
Попълнете полето

Цена:

10.00

лв.