Начало +359 888 975 886
блог хедър
landmarks

Български традиционни ресторанти

Накъде да се отправим, след като посетим всички забележителности в София? Има около 2000 места в столицата – ресторанти, барове, нощни клубове, места за бързо хранене, които ежедневно са посещавани от хиляди пътешественици от различни страни. Най - популярни обаче, се оказват ресторантите с българска кухня, които освен вечеря, предлагат на своите гости да се насладят на фолклорни представления и дори да научат народни танци.

хоро български народен танец

Какво е това хоро?

„Хорото“ е типичен български народен танц. Името произлиза от гръцки:χορός,хорос– танц. Това е колективен танц, в който могат да се включат неограничен брой участници – мъже, жени и деца. Танцьорите се подреждат и танцуват в кръг, линия или други формации, държат се за ръце и изпълняват различни движения в синхрон. Съществуват десетки ритми и разновидности хора, които са популярни в различните региони и са разпознаваеми с характерните си движения. Хорото е толкова популярен танц в страната, че може би е невъзможно да срещнете местен жител, който да не умее да танцува хоро. В ежедневието си българите имат много причини да усъвършенстват своите умения в този вид народно изкуство. Хора се танцуват на сватби, партита в ресторанти и фолклорни клубове, по време на различни конкурси, фестивали, градски фестивали, дори и по време на часовете по физическо възпитание в училище, тъй като са включени в учебната програма.

Трябва да се признае, че този вид танц не е характерен само за българския народ. Различни разновидности на този танц има и при сърби, гърци, гагаузи, молдовци, македонци, хървати, румънци, грузинци, арменци, турци.

ресторанти с фолклорна програма в софия

И така, за любителите на храната и зрелището, ще разкажем за 13 известни ресторанта, където можете на живо да послушате оркестър, съставен изцяло от български народни инструменти, да опитате българско вино и ракия, и накрая да потанцувате с красивите танцьори, облечени в характерни народни носии.

Полезни съвети при избирането на ресторант

Преди да изберете ресторант, обърнете внимание на следните точки:

 • Ресторантите с фолклорна програма са много популярни и обикновено в дните, когато има вечерно шоу бързо се запълват свободните места, затова е нужно винаги да резервирате маса.
 • На тези места обикновено има много хора и е доста шумно. Атмосферата е по- скоро за веселие с приятели, отколкото за романтична вечеря.
 • Пригответе се, че в такъв тип ресторанти храната и напитките ще бъдат малко по- скъпи и обслужването ще бъде малко по- бавно отколкото в отсрещния ресторант, например, в който няма шоу програма.
 • Изберете българско бутилирано вино – по- евтино е, а и не е с по- лошо качество от вносното.
 • Ако не танцувате, резервирайте маса, близо до изпълнителите или по – далече от дансинга, тъй като танцьорите настойчиво приканват гостите да танцуват и понякога е много трудно да се откаже на поканата
ресторанти с програми софия

Ресторанти с вечерни програми в град София

 • Ресторант „Чевермето“ Адрес: пл. България, 1. Ресторантът е разположен на две нива, ако решите да направите видео или снимка, ще бъде по-удобно от втория етаж. Ежедневното шоу започва в 20:30 с първите изпълнители, а след това и танцьорите.
 • Ресторант „Наше село“ Адрес: бул. Академик И. Гешов, 15. В този ресторант със сигурност трябва да си поръчате плато. На голяма дървена дъска се сервират различни сирена или меса на скара. Вечерно шоу има всеки петък и събота.
 • Ресторант „Под Липите“ Адрес: ул. Елин Пелин, 1. Ресторантът е открит през 1926 година. Продуктите са от ферма, която принадлежи на ресторанта. Фолклорно шоу има всяка вечер
 • Ресторант „Механа София“ Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза, 106. Механата се намира в непосредствена близост до централната железопътна гара на София. Вечерно шоу - в петък и събота
 • Ресторант „Сите Българи Заедно“ Адрес: ул. Генерал Столетов, 37. На уебсайта на ресторанта бъдещите клиенти са предупредени да носят удобни обувки - тук не можете да избегнете танците. Фолклорно представление и народни танци има ежедневно.
 • Ресторант „Механа При Братовчеда“ Адрес: Цариградско шосе, 129 – намира се близо до метростанция Дружба и Интер Експо Център. Вечерното шоу е от петък до събота.
 • Ресторант Етнотека „Хъшове“ Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза, 45. Ресторанта се намира в центъра, недалеч от метростаниця Сердика. Вечерно шоу в петък и събота.
 • Ресторант „Механа Ръченица“ Адрес: бул. Цар Борис III, 41. Ресторантът е с изключитемно красив интериор, характерен за селския бит. Вечерно шоу – петък и събота.
 • Ресторант „Механа Чановете“ Адрес: ул. Кирил Драганов, 81. Механата разполага с много голям и добър избор на вина. Вечерно шоу – петък и събота.
 • Ресторант „Весело Село“ Адрес: бул. Драган Цанков, 5. Ресторантът се намира в Борисовата градина. Стилът е типичен на българския селски дом с огромна красива градина. Фолклорното шоу е всяка вечер.
 • Ресторант „Воденицата“ Адрес: квартал Драгалевци, парк Витоша. През топлите дни през годината в допълнение към народните песни и танци се изпъляват и танци върху жар. Всеки ден фолклорното шоу започва в 21:00 часа.
 • Ресторант „Манастирска Магерница“ Адрес: ул. Хан Аспарух, 67. В ресторанта се предлагат ястия, приготвени по стари рецепти от българските манастири. Музикалната програма е всеки четвъртък, петък и събота.
 • Ресторант „Хаджидрагановите Къщи“ Адрес: ул. Козлодуй,75. Ресторантът е направен в четири реставрирани сгради от периода на Възраждането на 1866 г., разположени в общ двор. Фолклорното представление се провежда всеки ден, с изключение на понеделник и неделя.

ресторанти с вечерни програми в град софия

Местоположението на картата и телефон за връзка на тези ресторанти можете да намерите в сайта - https://barcafe.bg/ - просто въведете името на ресторанта в лентата за търсене.

Barcafe.bg - най-големият каталог на заведенията в градовете, в планинските и морски курорти на България на английски, руски и български