Начало +359 888 975 886
блог хедър
landmarks

Защо да посетим България

географско положение българия

Географско положение

За страната ни спокойно може да се каже, че е уцелила абсолютния джакпот по отношение на своето географско положение. Още от дълбока древност нашите координати са давали повод на различни държави да атакуват България, опитвайки се да превземат тези така необходими територии на важни стратегически места. Името на България се слави като добре познат кръстопътен възел, защото тя се намира не само в непосредствена близост до няколко европейски държави, но освен това е събирателна точка на няколко важни транспортни коридора. Тя граничи с Дунав и Черно море, които също в голяма степен се отразяват благоприятно на нейното развитие. Именно “малката” България се явява едно страхотно място по отношение на търговските процеси и туризма. Една никак нелоша причина да се посети България, при това с огромен интерес.

история на българия

История

Всеки, който решава да посети България, ще бъде изумен да разбере колко древна е тя всъщност. Исторически погледнато, ние сме една от държавите с най-голямо историческо досие. Хрониките проследяват създаването на България чак в далечната 681г., когато смелият хан Аспарух дава началото на цяла една епоха и благодарение на него нашата държава е не само създадена, но и се превръща в символ на авторитет и величие. България е отдавна доказал се боец с богати събития по историческите хроники. Като наследство от славното минало на България, в момента на територията на страната ни се намират изумителни исторически паметници, които нашепват истории за храбри българи и подвизи. Мадарският конник, Омуртаговата могила, старата столица Плиска и крепостта Царевец във Велико Търново са само малка част от останалите руини в България, които си заслужават посещението. Препоръчваме да вземете със себе си единствено удобни обувки и добро настроение. За останалото красотите на България ще се погрижат!

българския фолклор

Фолклор

Ах, българският фолклор! По тази тема можем да изпишем цяла книга и пак няма да е достатъчно. Българският фолклор е нещо несравнимо, което кара дъхът ни всеки път да застине в изумление и искрено възхищение. Нашият фолклор е граден в продължение на толкова много векове, че в момента той притежава хиляди хиляди пластове и разклонения.

Да вземем например българските народни танци. Съмнявамe се да има човек, който с лекота да може да изброи всички видове хора и ръченици, познати в България. Безброй много варианти, комбинации и стилове. Страната ни се гордее с няколко силно изявени фолклорни области, сред които: Добруджанска, Пиринска, Родопска, Северняшка, Странджанска, Тракийска и Шопска. Всяка от тях притежава уникален стил на танцуване. Самата аз съм тренирала български народни танци и в момента чуя ли народна музика, сърцето ми трепва и краката сами започват да играят. Изучавала съм хора от почти всички фолклорни области и е наистина изумително как и най-малкото движение или стъпка може да изглежда по съвсем различен начин, в зависимост от кой край на България се изпълнява народният танц. Пример давам със северняшките хора, краят, от който самата аз принадлежа.

Северняшките хора са изключително бързи и динамични. За наблюдаващите отстрани обикновено изглежда, че танцьорите почти не докосват земята- толкова скорострелно движат краката си. Хората са с разнообразни фигури, което ги прави по-сложни за научаване, но пък носят изключителен емоционален заряд и моментално те зареждат с положителна енергия. Хората от шопския край пък са точно обратното- с бавни темпове и тежки стъпки. Обикновено краката набиват повече и се произвежда един характерен тържествен звук. Шопските хора често имат по-опростени движения, но пък се изпълняват с характерна специфика. Подходящи са за сватби и официални събирания. Каквото и по вид да е хорото, гарантираме забавление и позитивна енергия!

avtentichni blgarski nosii

Културно наследство

Българските хора съвсем естествено са придружени от автентични български носии. Нашите традиционни български носии са ръчно шити от най-качествени платове и носят истинска наслада за окото. Изумително колко много детайли присъстват в направата дори и на обикновена риза- сложни плетеници от цветя, завъртулки и геометрични фигури. Традиционната украса по нашите земи се нарича “шевица” и тя се използва за направата както на мъжки носии, така и на женски. Шевицата се пришива на плата чрез равномерни бодове и отново в зависимост от различните места из България, се определят и цветовите комбинации. Вече завършена, българската носия изглежда като истински шедьовър и произведение на изкуството. Ние лично можем да съзерцаваме българските носии по цял ден и да продължаваме да намираме нови и нови прекрасни елементи непрекъснато.

български занаяти и традиции

Български занаяти и традиции

Друг елемент от българския фолклор и начин, по който се представяме пред света, са изконните български занаяти. Грънчарство, дърворезба, тъкане на килими, плетене на терлъци, производство на розово масло и месене на пити по традиционни начини- това са само част от нещата, чиито тайни се предават от поколение на поколение. Ръчният труд в България се цени изключително много, защото занаятчиите влагат в своите творения не само майсторството на пръстите си, но и частичка любов. Наблюдавала съм хора, които се занимават с тези автентични занаяти и за тях най-ценното не е материалната печалба, а усмивката и вълнението, които предизвикват в погледа на своите купувачи. Елате в България и ги вижте- усмихнати хора, които са готови да ви подарят малко, но прекрасно парче от нашата мила родина.

българската кухня

Храната

За българската кухня много може да се изпише и пак няма да е достатъчно. Няма да преувеличим, ако я определим като уникална, защото тя наистина е. Характерно по нашите земи е употребата на много подправки, които подсилват вкуса на храната и я правят още по-запомняща се. В България всяка домакиня задължително купува босилек, джоджен, девисил, копър, магданоз и шарена сол в големи количества. Гарантирано е, че колкото повече от тях се сложат, толкова по-добре. Тези подправки се комбинират лесно и помежду си, което позволява човек да се развихри в кухнята, и вместо да ги слага в точни пропорции, просто на око да загребе и да сложи в манджата, колкото му душа иска. Иначе като говорим за характерни продукти в България, ние съвсем естествено залагаме на онова, което сами произвеждаме. Какво по-хубаво от прясно сирене, освежаващо кисело мляко, домашно гъсто масло и прекрасните розови домати от градината на баба? Българите влагат и част от себе си, когато готвят. Неслучайно нашите майки, баби и прабаби приготвят ястията така, че да си оближещ пръстите след това.

розово масло в българия

Розите и розовото масло

Кой не е чувал за традиционното розово масло в България? Горди сме да отъждествяваме този вълшебен еликсир именно с нашата родина. Отглеждането на рози е традиционен отрасъл за България и това привлича вниманието на чужденците всяка година. Те пристигат тук с любопитство, искайки лично да се убедят как се приготвя това чудодейно розово масло. То е изключително ароматно, а освен това има и ползотворен ефект върху кожата със своите успокояващи свойства. Силно препоръчваме и нашата розова вода- още по-лесна и приятна за консумация напитка.

баба марта българия

Празници и обичаи

Българинът много обича да празнува и да се весели. В нашата страна се срещат празници, които са уникални и не могат да бъдат намерени никъде другаде. Пример за това е така обичаната ни Баба Марта, с която се отбелязва не само началото на месец март, но и настъпването на пролетта и свежото начало. За смелите мъже пък е специално отреден Йорданов ден, или още наречен Богоявление - изключителният ден, когато ентусиастите се хвърлят в ледените води на реката, за да извадят кръста като за победителя се предвижда да е здрав и благополучен през цялата година. Не по-малко интересна българска традиция е по време на Сирни заговезни, когато пък децата в семейството се опитват да уловят с уста парче халва, закачено на конец.

българите

Хората

Българите сме известни по целия свят със своето гостоприемство и това не е случайно. Канейки някого в дома си, ние отваряме не само вратата на дома си, но и сърцето си. Всеки наш гост може да бъде сигурен, че дните му ще бъдат изпълнени с веселие, смях и шеги от балкански характер. Да не говорим, че трапезата със сигурност ще бъде богато сложена и гарантираме, че никой няма да остане гладен. Българите умеят да гощават с много, без да им се свиди количеството, защото за тях е важно гостът да се почувства като у дома си. Както обичаме да казваме- на нашата трапеза винаги има място за още един. Важното е сърце да е широко!

българската природа

Природа

Българската природа е уникална. Имаме толкова много прекрасни кътчета из нашата мила страна, че понякога се чудя как успява да побере всичко това на своята малка територия. Вземете например планината Странджа, изключително интересен природен феномен, който на североизток и изток граничи с Черно море. Препоръчваме да видите и многото ни лавандулови полета, разнообразието от остри и полегати планини, бистрите ручеи и реки, националните резервати, мистериозните ни пещери и безкрайните житни равнини. Говорейки за пещери, няма как да не отделим специално внимание на Дяволското гърло, която определено си заслужава да се види наред с Триградското ждрело, защото това са магични гледки. Да не говорим пък за българските плажове с тюркоазена вода и ситен пясък, който радва стъпалата. Да, това е България. Нейните красоти се простират отвъд границите на видимото и където се простре погледът, човек става свидетел на това какъв изумителен художник е природата. Как смело рисува и смесва сини багри за небето, палитра от зелено, жълто и кафяво за равнините и полетата, и тук-там малко проблясъци за бистрата като сълза вода. Върховете на боровете, които нежно се поклащат от вятъра и окъпани от слънчевата светлина. А там долу, в подножието на равнината, хиляди златни класове, натежали от жито и хубава реколта. Пътувала съм до много места през живота си, но никога не съм виждала по-зелени гори и по-кристално сини реки от българските.

Нашата природа е безценен подарък. Тя е приказно наследство, завещано ни от нашите прадеди, което да ни напомня, че всички тези райски кътчета са не на коя да е страна, а именно на България. Етикетът “българско” пред места като Мадарския конник, Седемте рилски езера и Триградското ждрело ме карат още по-силно да разперя ръце, приканвайки хората да дойдат. Да дойдат тук и да видят България. Защото само който е посетил България, знае колко чудно и красиво място е тя. Елате ни вижте, няма да съжалявате!