Начало English Русский
блог хедър
landmarks

азбукиведи

тест тест

Вижте как

LEARN MORE ABOUT BULGARIA WITH BULGARIA GUIDE

bgguide

Do you want to know more about Bulgaria and it's traditions, culture, gastronomy and of course, wines?
This platform has been created to provide tourist information to travelers visiting this beautiful country. We hope you find it helpful.

Вижте как

Интерактивна туристическа карта на София

Интеракивна туристическа карта на София

Туристическата карта ще ви помогне да намерите важните и интересни обекти в столицата, като музеи, исторически паметници, културни и природни забележителности. От картата ще научите още и къде се намират редица обекти, които ще направят вашата екскурзия в София още по-приятна, ще ви накарат да усетите атмосферата ѝ и да я преживеете пълноценно. Картата работи съвместно с мобилното приложение и дава пълна информация за обектите поместени в нея - като работно време, галерия снимки, предлагани услуги, уеб сайт и контакт.

Вижте как

LOCKERS SOFIA

lockerssofia

Lockers Sofia е много повече от просто съхранение на багаж.
Ние виждаме себе си като туристическа услуга.
Заповядайте при нас в Lockers Sofia и разберете сами.

Вижте как

Българските традиции и ритуали, туристически пътешествия, маршрути, кулинарни мероприятия и туристически съвети

какво да правим в София

Търсите предварително подготвен план за мисията си „Какво да правя в София“? Не пропускайте най-емблематичните забележителности и атракции в столицата на България. И все пак, не пропускайте да направите екскурзията си в София по-вълнуваща, като добавите малко по-различни, нестандартни и наистина уникални софийски неща за правене. Ако нямате представа как да „подправите“ обиколката си в София, ние сме тук, за да ви споделим цял куп страхотни предложения.

Ето нашите специално подготвени неща, които трябва да прочетете задължително. По-долу ще намерите списък с някои страхотни идеи за по-оригинална и невероятна обиколка в града. Нека да започваме и не забравяйте да разгледате нашите аудио устройства, за да ги включите като лични асистенти по време на обиколката ви!

1. Посетете необичайния и стар, но златен местен природонаучен музей „Земята и човека“. Това не е обикновен музей, тъй като основно е посветен на геологията. Това, което прави тази забележителност толкова важна, за да бъде включени в списъка със посещения в София, е фактът, че природонаучният музей Земята и човека е един от най-големите в света музеи за минерали, чиято мисия е да открива, събира, съхранява и излага минерали.

2.„Арт къщата за кукли“ или просто мястото, което местните го наричат “Куклите” е мястото, където можете да намерите невероятна и интересна колекция от повече от 3 хиляди кукли, които са произведени в различни региони по целия свят. И въобще не става дума, че това е нещо, което би харесало само на децата. Ще бъдете изумени от цялото представяне за това как се прави кукла.

3. Ако искате да пазарувате, което може да съчетаете с разглеждане на изкуството, не пропускайте Арт улицата Самуил. Тази атракция в София е арт улица, която е пълна с невероятни галерии за посещение, необикновениместа за сувенирни с оригинални идеи за подаръци, малки музеи, които между другото може да са непознати дори за местните жители и много други.

4. Продължете с вашите „софийски“ неща, които правите с повече пазаруване, но отново по нетрадиционен начин. Говорим за нашето предложение да посетите Битака, който е просто най-големият битпазар в града. Пазарът на открито не е просто място, където можете буквално да закупите продукти за богат обяд за дребни пари, но и да изпитате местната „пазарна” култура. Изгодните сделки са навсякъде, както и силните викове на търговци, които ще се опитат да ви продадат всичко.

5. Една интересна къща за посещение в София - къщата на Охлюва, която е ярък пететажен архитектурен шедьовър, изработен във вид на истински охлюв и боядисан във всички нюанси на дъгата. Странното нещо в тази сграда не е само формата или цветовете, а и самата структурата. Къщата за охлюви няма ъгли, ръбове или дори прави стени, а основната му цел, освен че е просто още една арт инсталация, е напълно нормална. Наистина, къщата на охлюва не е нито детска градина, нито детски музей, а е направена за живеене. Наскоро къщата е обявена за най-странната сграда в света от международната интернет страница и неправителствената организация „Strange buildings“.

6. Орлов мост може да бъде нещото, което да привлече вниманието ви по време на някоя от обиколките на забележителностите. Просто мостът е разположен на много ключово място и ще го видите от различни места в столицата.

7. Не е нужно да знаете български или да сте любител на театъра, за да посетите Народния театър Иван Вазов. Достатъчно е да хвърлите поглед към тази зрелищна сграда, за да отбележите забележителността за посетена. Разположен точно до градската градина и притежаващ фантастични златни орнаменти, както и статуята на Аполон и музите му, ще бъдете напълно очаровани от този шедьовър, който, между другото, е символ на културата в столицата.

8. Не заради внушителността на сградата или факта, че тук обикновено ще намерите много млади и интелектуалци, а защото това е най-старата културна сграда в страната, която е построена след придобиването на независимостта на България от Османската империя, Националната библиотека Кирил и Методий също трябва да се види!

9. Препоръчваме ви да разгледате и Паметника на Съветската армия. Не подценявайте това предложение за посещение в София, само заради името му. Всъщност днес ще откриете, че паметникът е „препроектиран” в името на политически протест, превръщайки съветските войници в поп артисти. Така че, не, паметникът на съветската армия не е просто още една тежка бетонна сграда, а всъщност е доста впечатляващ и колоритен!

10. Последно, но не по значение, е едно от най-емблематичните неща в София е просто да си вземете бира, да отидете в Борисовата градина, да се съберете с екскурзионния си спътник и да прекарате целия следобед в сладки разговори без да правите нищо. Насладете се на гледката на младите любовници или майки с децата си, които играят наоколо и се почувствайте като истински българин за няколко часа.