Начало +359 888 975 886
блог хедър
landmarks

Българската лавандула

През 2012г. България е най-големият производител на лавандулово масло, заедно с Франция. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат. България е световен лидер в добива, като отглежда 40 000 декара и изнася 90% от лавандуловото масло за Франция, Германия, Австралия и Америка.

българска лавандула

Лавандулата е отглеждана и използвана в народната медицина и козметиката още от древността. Културата е внесена по нашите земи едва през 1907 година, като в началото е била отглеждана в района на Казанлък. Малко повече от 100 години след това обаче лавандула вече се отглежда в почти всеки край на нашата страна.

Отглеждане:
Лавандулата е светлолюбива култура и не понася засенчване. До 4-та година от развитието си, лавандуловото насаждение се жъне ръчно, а не с машина, за да се опази и развие правилно.

Приложение:
Освен красивият цвят и приятният аромат, това растение притежава и лечебни свойства. В нашата народна медицина се използва и дори при шизофрении, парализи, безсъние, главоболие и др. Лавандулата е силно ефективна при облекчаване на ставни и мускулни болки.

лавандулово масло

В някои държави лавандулата се използва като подправка в ястия. Лавандуловите сърцевини са богати на нектар, от които пчелите правят мед. От 1 дка пчелите извличат 10–18 кг мед.

Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете, което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

локации на лавандулови полета

Това красиво растение привлича всеки минувач за снимка. Нашият съвет към Вас е да избягвате снимките с лавандулови поля на видни и главни пътища, защото там всяка снимка се заплаща по 5лв. Вместо това, потърсете по-навътре в полето.

Лавандулата цъфти от средата на юни до края на юли!