Начало English Русский
блог хедър
landmarks

азбукиведи

тест тест

Вижте как

LEARN MORE ABOUT BULGARIA WITH BULGARIA GUIDE

bgguide

Do you want to know more about Bulgaria and it's traditions, culture, gastronomy and of course, wines?
This platform has been created to provide tourist information to travelers visiting this beautiful country. We hope you find it helpful.

Вижте как

Интерактивна туристическа карта на София

Интеракивна туристическа карта на София

Туристическата карта ще ви помогне да намерите важните и интересни обекти в столицата, като музеи, исторически паметници, културни и природни забележителности. От картата ще научите още и къде се намират редица обекти, които ще направят вашата екскурзия в София още по-приятна, ще ви накарат да усетите атмосферата ѝ и да я преживеете пълноценно. Картата работи съвместно с мобилното приложение и дава пълна информация за обектите поместени в нея - като работно време, галерия снимки, предлагани услуги, уеб сайт и контакт.

Вижте как

LOCKERS SOFIA

lockerssofia

Lockers Sofia е много повече от просто съхранение на багаж.
Ние виждаме себе си като туристическа услуга.
Заповядайте при нас в Lockers Sofia и разберете сами.

Вижте как

Българските традиции и ритуали, туристически пътешествия, маршрути, кулинарни мероприятия и туристически съвети

През 2012г. България е най-големият производител на лавандулово масло, заедно с Франция. Българското лавандулово масло се характеризира с траен фин аромат. България е световен лидер в добива, като отглежда 40 000 декара и изнася 90% от лавандуловото масло за Франция, Германия, Австралия и Америка.

Лавандулата е отглеждана и използвана в народната медицина и козметиката още от древността. Културата е внесена по нашите земи едва през 1907 година, като в началото е била отглеждана в района на Казанлък. Малко повече от 100 години след това обаче лавандула вече се отглежда в почти всеки край на нашата страна.

Отглеждане:
Лавандулата е светлолюбива култура и не понася засенчване. До 4-та година от развитието си, лавандуловото насаждение се жъне ръчно, а не с машина, за да се опази и развие правилно.

Приложение:
Освен красивият цвят и приятният аромат, това растение притежава и лечебни свойства. В нашата народна медицина се използва и дори при шизофрении, парализи, безсъние, главоболие и др. Лавандулата е силно ефективна при облекчаване на ставни и мускулни болки.

В някои държави лавандулата се използва като подправка в ястия. Лавандуловите сърцевини са богати на нектар, от които пчелите правят мед. От 1 дка пчелите извличат 10–18 кг мед.

Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете, което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др.

Това красиво растение привлича всеки минувач за снимка. Нашият съвет към Вас е да избягвате снимките с лавандулови поля на видни и главни пътища, защото там всяка снимка се заплаща по 5лв. Вместо това, потърсете по-навътре в полето.

Ние Ви препоръчваме да отидете в:
село Дъбник, в близост до Поморие – GPS: 42.6881° N, 27.5043° E;
Просеник, Бургас GPS: 42.800000,27.450000;
Провадия, Варна GPS: 43.216666,27.466666.

Лавандулата цъфти от средата на юни до края на юли!