Начало English Русский
блог хедър
landmarks

азбукиведи

тест тест

Вижте как

LEARN MORE ABOUT BULGARIA WITH BULGARIA GUIDE

bgguide

Do you want to know more about Bulgaria and it's traditions, culture, gastronomy and of course, wines?
This platform has been created to provide tourist information to travelers visiting this beautiful country. We hope you find it helpful.

Вижте как

Интерактивна туристическа карта на София

Интеракивна туристическа карта на София

Туристическата карта ще ви помогне да намерите важните и интересни обекти в столицата, като музеи, исторически паметници, културни и природни забележителности. От картата ще научите още и къде се намират редица обекти, които ще направят вашата екскурзия в София още по-приятна, ще ви накарат да усетите атмосферата ѝ и да я преживеете пълноценно. Картата работи съвместно с мобилното приложение и дава пълна информация за обектите поместени в нея - като работно време, галерия снимки, предлагани услуги, уеб сайт и контакт.

Вижте как

LOCKERS SOFIA

lockerssofia

Lockers Sofia е много повече от просто съхранение на багаж.
Ние виждаме себе си като туристическа услуга.
Заповядайте при нас в Lockers Sofia и разберете сами.

Вижте как

Какво да видим в София

Какво да видим в София?

Ако си човек на пътешествията, ако харесваш историята, автентични легендии обичаш да пътуваш, ние от Audio Guide Bulgaria знаем точно от какво имаш нужда. Независимо колко дълго ще е твоето посещение в града, ние можем да направим престоя ти тук незабравим. Искаш ли да усетиш автентичния живот в града– такъв, какъвто го познават единствено местните жители? Възползвай се от нашето специално предложение за теб. Разходи се из града, посети най-интересните и важни забележителности без да се притесняваш, че времето те притиска. Потопи се в историята на града, виж дирята, който тя оставя във времето и зареди положително своя ден с нашата специална пешеходна обиколка на София. Обещаваме Ви завладяваща историческа приказка, пресъздадена на разбираем език.

Ето няколко обекта, които включихме в нашия пешеходен маршрут:

  • „Национален театър И. Вазов“

Сградата носи името на великия патриарх на българската литература Иван Вазов. Това е първата в България сграда, построена за нуждите на театъра. Народният театър краси българската банкнотата от 50 лева.

  • „Площад Независимост"

През 1951 г. Министерският съвет в България издава заповед за изграждане на комплекс от сгради, според нуждите на правителството- Ларго. Много от сградите, са засегнати от бомбардировките над София през Втората световна война. След реставриранепрез 1989 г. бяха премахнати символите на комунизма в декорацията на Ларгото, включително червената звезда на камбанарията на бившата партийна къща, която по-късно бе заменена от българското знаме. Под площад Ларго са намерени древни останки от средновековстройкатаната история на София.

  • Ротонда "Св. Георги"

Една от най-ранните църкви в Европа, действаща вече седемнадесет века. Според историци, тя е построена през римско време, в чест на приемането на Едикта за равноправие на всички религии в империята от имп. Константин Велики. Ротондата са открити уникални фрески, най-ранните от които датират от Х-ти век Интересен е фактът, че под нея се намира една от първите системи за парно отопление, така нареченият "римски хипокаус", който показва най-високата си цел за нуждите на дворцовата аристокрация в миналото.

  • Статуя на "Св. София"

Статуята е поставена в чест на настъпването на третото хилядолетие. На нейно място бил поставен по-рано паметника на Ленин. Тя е изработена от тъмен гранит и злато, и е с височина от 8,08 м. Извисена като птица с разтворени криле, "св. София" сякаш ни кани да посетим любимият й град.

  • Паметник на цар Самуил

Паметникът е издигнат през 2014 г. в честването на хиляда години от битката край село Ключ, на границата на Византия и България под ръководството на цар Самуил.Цар Самуил е последният български цар от периода на Първо българско царство, водил няколко десетилетия с Византия дълга и упорита война за независимостта на България.След смъртта му започва периодът на византийското господство, продължило до края на XII век.

  • Руска църква „Свети Николай Чудотворец“

Построена е в стила на московските църкви от XVII век, на територията на бившето Посолство на Руската империя. Тридесет години храмът се оглавява от отец Серафим, който успява да превърне храма в центъра на живота на руска София.