Начало +359 888 975 886
блог хедър
landmarks

Какво да видим в София

Ако си човек на пътешествията, ако харесваш историята, автентични легендии обичаш да пътуваш, ние от Audio Guide Bulgaria знаем точно от какво имаш нужда. Независимо колко дълго ще е твоето посещение в града, ние можем да направим престоя ти тук незабравим. Искаш ли да усетиш автентичния живот в града– такъв, какъвто го познават единствено местните жители? Възползвай се от нашето специално предложение за теб. Разходи се из града, посети най-интересните и важни забележителности без да се притесняваш, че времето те притиска. Потопи се в историята на града, виж дирята, който тя оставя във времето и зареди положително своя ден с нашата специална пешеходна обиколка на София. Обещаваме Ви завладяваща историческа приказка, пресъздадена на разбираем език.

Ето няколко обекта, които включихме в нашия пешеходен маршрут:

Национален театър И. Вазов

Сградата носи името на великия патриарх на българската литература Иван Вазов. Това е първата в България сграда, построена за нуждите на театъра. Народният театър краси българската банкнотата от 50 лева.

Национален театър Иван Вазов

Площад Независимост

През 1951 г. Министерският съвет в България издава заповед за изграждане на комплекс от сгради, според нуждите на правителството- Ларго. Много от сградите, са засегнати от бомбардировките над София през Втората световна война. След реставриранепрез 1989 г. бяха премахнати символите на комунизма в декорацията на Ларгото, включително червената звезда на камбанарията на бившата партийна къща, която по-късно бе заменена от българското знаме. Под площад Ларго са намерени древни останки от средновековстройкатаната история на София.

Ротонда Св. Георги

Една от най-ранните църкви в Европа, действаща вече седемнадесет века. Според историци, тя е построена през римско време, в чест на приемането на Едикта за равноправие на всички религии в империята от имп. Константин Велики. Ротондата са открити уникални фрески, най-ранните от които датират от Х-ти век Интересен е фактът, че под нея се намира една от първите системи за парно отопление, така нареченият "римски хипокаус", който показва най-високата си цел за нуждите на дворцовата аристокрация в миналото.

Ротонда Свети Георги

Статуя на Св. София

Статуята е поставена в чест на настъпването на третото хилядолетие. На нейно място бил поставен по-рано паметника на Ленин. Тя е изработена от тъмен гранит и злато, и е с височина от 8,08 м. Извисена като птица с разтворени криле, "св. София" сякаш ни кани да посетим любимият й град.

Паметник на цар Самуил

Паметникът е издигнат през 2014 г. в честването на хиляда години от битката край село Ключ, на границата на Византия и България под ръководството на цар Самуил.Цар Самуил е последният български цар от периода на Първо българско царство, водил няколко десетилетия с Византия дълга и упорита война за независимостта на България. След смъртта му започва периодът на византийското господство, продължило до края на XII век.

Паметник на цар Самуил

Руска църква Свети Николай Чудотворец

Построена е в стила на московските църкви от XVII век, на територията на бившето Посолство на Руската империя. Тридесет години храмът се оглавява от отец Серафим, който успява да превърне храма в центъра на живота на руска София.

Руска църква Свети Николай Чудотворец