Начало English Русский
блог хедър
landmarks

азбукиведи

тест тест

Вижте как

LEARN MORE ABOUT BULGARIA WITH BULGARIA GUIDE

bgguide

Do you want to know more about Bulgaria and it's traditions, culture, gastronomy and of course, wines?
This platform has been created to provide tourist information to travelers visiting this beautiful country. We hope you find it helpful.

Вижте как

Интерактивна туристическа карта на София

Интеракивна туристическа карта на София

Туристическата карта ще ви помогне да намерите важните и интересни обекти в столицата, като музеи, исторически паметници, културни и природни забележителности. От картата ще научите още и къде се намират редица обекти, които ще направят вашата екскурзия в София още по-приятна, ще ви накарат да усетите атмосферата ѝ и да я преживеете пълноценно. Картата работи съвместно с мобилното приложение и дава пълна информация за обектите поместени в нея - като работно време, галерия снимки, предлагани услуги, уеб сайт и контакт.

Вижте как

LOCKERS SOFIA

lockerssofia

Lockers Sofia е много повече от просто съхранение на багаж.
Ние виждаме себе си като туристическа услуга.
Заповядайте при нас в Lockers Sofia и разберете сами.

Вижте как

Български традиционни рестроранти с фолклорни и танцови представления

Накъде да се отправим, след като посетим всички забележителности в София? Има около 2000 места в столицата – ресторанти, барове, нощни клубове, места за бързо хранене, които ежедневно са посещавани от хиляди пътешественици от различни страни. Най - популярни обаче, се оказват ресторантите с българска кухня, които освен вечеря, предлагат на своите гости да се насладят на фолклорни представления и дори да научат народни танци.

bulgarian men

Какво е това хоро?

„Хорото“ е типичен български народен танц. Името произлиза от гръцки:χορός,хорос– танц. Това е колективен танц, в който могат да се включат неограничен брой участници – мъже, жени и деца. Танцьорите се подреждат и танцуват в кръг, линия или други формации, държат се за ръце и изпълняват различни движения в синхрон. Съществуват десетки ритми и разновидности хора, които са популярни в различните региони и са разпознаваеми с характерните си движения. Хорото е толкова популярен танц в страната, че може би е невъзможно да срещнете местен жител, който да не умее да танцува хоро. В ежедневието си българите имат много причини да усъвършенстват своите умения в този вид народно изкуство. Хора се танцуват на сватби, партита в ресторанти и фолклорни клубове, по време на различни конкурси, фестивали, градски фестивали, дори и по време на часовете по физическо възпитание в училище, тъй като са включени в учебната програма.

Трябва да се признае, че този вид танц не е характерен само за българския народ. Различни разновидности на този танц има и при сърби, гърци, гагаузи, молдовци, македонци, хървати, румънци, грузинци, арменци, турци.

И така, за любителите на храната и зрелището, ще разкажем за 13 известни ресторанта, където можете на живо да послушате оркестър, съставен изцяло от български народни инструменти, да опитате българско вино и ракия, и накрая да потанцувате с красивите танцьори, облечени в характерни народни носии.

Полезни съвети при избирането на ресторант

Преди да изберете ресторант, обърнете внимание на следните точки:

 • Ресторантите с фолклорна програма са много популярни и обикновено в дните, когато има вечерно шоу бързо се запълват свободните места, затова е нужно винаги да резервирате маса.
 • На тези места обикновено има много хора и е доста шумно. Атмосферата е по- скоро за веселие с приятели, отколкото за романтична вечеря.
 • Пригответе се, че в такъв тип ресторанти храната и напитките ще бъдат малко по- скъпи и обслужването ще бъде малко по- бавно отколкото в отсрещния ресторант, например, в който няма шоу програма.
 • Изберете българско бутилирано вино – по- евтино е, а и не е с по- лошо качество от вносното.
 • Ако не танцувате, резервирайте маса, близо до изпълнителите или по – далече от дансинга, тъй като танцьорите настойчиво приканват гостите да танцуват и понякога е много трудно да се откаже на поканата
 • Ресторанти с вечерни програми в град София:
 • Ресторант „Чевермето“ Адрес: пл. България, 1. Ресторантът е разположен на две нива, ако решите да направите видео или снимка, ще бъде по-удобно от втория етаж. Ежедневното шоу започва в 20:30 с първите изпълнители, а след това и танцьорите.
 • Ресторант „Наше село“ Адрес: бул. Академик И. Гешов, 15. В този ресторант със сигурност трябва да си поръчате плато. На голяма дървена дъска се сервират различни сирена или меса на скара. Вечерно шоу има всеки петък и събота.
 • Ресторант „Под Липите“ Адрес: ул. Елин Пелин, 1. Ресторантът е открит през 1926 година. Продуктите са от ферма, която принадлежи на ресторанта. Фолклорно шоу има всяка вечер
 • Ресторант „Механа София“ Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза, 106. Механата се намира в непосредствена близост до централната железопътна гара на София. Вечерно шоу - в петък и събота
 • Ресторант „Сите Българи Заедно“ Адрес: ул. Генерал Столетов, 37. На уебсайта на ресторанта бъдещите клиенти са предупредени да носят удобни обувки - тук не можете да избегнете танците. Фолклорно представление и народни танци има ежедневно.
 • Ресторант „Механа При Братовчеда“ Адрес: Цариградско шосе, 129 – намира се близо до метростанция Дружба и Интер Експо Център. Вечерното шоу е от петък до събота.
 • Ресторант Етнотека „Хъшове“ Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза, 45. Ресторанта се намира в центъра, недалеч от метростаниця Сердика. Вечерно шоу в петък и събота.
 • Ресторант „Механа Ръченица“ Адрес: бул. Цар Борис III, 41. Ресторантът е с изключитемно красив интериор, характерен за селския бит. Вечерно шоу – петък и събота.
 • Ресторант „Механа Чановете“ Адрес: ул. Кирил Драганов, 81. Механата разполага с много голям и добър избор на вина. Вечерно шоу – петък и събота.
 • Ресторант „Весело Село“ Адрес: бул. Драган Цанков, 5. Ресторантът се намира в Борисовата градина. Стилът е типичен на българския селски дом с огромна красива градина. Фолклорното шоу е всяка вечер.
 • Ресторант „Воденицата“ Адрес: квартал Драгалевци, парк Витоша. През топлите дни през годината в допълнение към народните песни и танци се изпъляват и танци върху жар. Всеки ден фолклорното шоу започва в 21:00 часа.
 • Ресторант „Манастирска Магерница“ Адрес: ул. Хан Аспарух, 67. В ресторанта се предлагат ястия, приготвени по стари рецепти от българските манастири. Музикалната програма е всеки четвъртък, петък и събота.
 • Ресторант „Хаджидрагановите Къщи“ Адрес: ул. Козлодуй,75. Ресторантът е направен в четири реставрирани сгради от периода на Възраждането на 1866 г., разположени в общ двор. Фолклорното представление се провежда всеки ден, с изключение на понеделник и неделя.

Местоположението на картата и телефон за връзка на тези ресторанти можете да намерите в сайта - https://barcafe.bg/ - просто въведете името на ресторанта в лентата за търсене.

Barcafe.bg - най-големият каталог на заведенията в градовете, в планинските и морски курорти на България на английски, руски и български